Keajaiban Kunyit dan Lada Hitam

Black Pepper & Turmeric Benefits

Khasiat Lada Hitam & Kunyit

Kami tahu bahawa kedua-dua Kunyit dan Lada Hitam membawa beberapa manfaat perubatan seperti antioksidan, anti-radang, anti-kanser, anti-arthritis, dan banyak lagi. Ini kebanyakannya disebabkan oleh sebatian curcumin dan piperine yang terbentuk dalam kunyit dan lada hitam.

Keajaiban Kunyit Dan Lada Hitam
Lada Hitam Kisar
Kunyit kisar

Penyelidikan Curcumin

Kunyit mengandungi kurkuminoid, yang merupakan sebatian bioaktif, dan kurkumin adalah salah satu daripada sebatian kurkuminoid ini. Penyelidikan menunjukkan bahawa curcumin boleh membantu dalam pengurusan keadaan oksidatif dan keradangan, sindrom metabolik, arthritis, kebimbangan, dan hiperlipidemia. Ia juga boleh membantu dalam pengurusan keradangan yang disebabkan oleh senaman dan sakit otot, sekali gus meningkatkan pemulihan dan prestasi seterusnya pada orang yang aktif.

Piperine adalah alkaloid yang bertanggungjawab terhadap kepedasan lada hitam. Piperine mempunyai banyak kesan farmakologi dan beberapa manfaat kesihatan, terutamanya terhadap penyakit kronik, seperti pengurangan rintangan insulin, kesan anti-radang, dan peningkatan steatosis hepatik.

Di Entropy, kami sengaja menggabungkan ramuan kunyit dengan lada hitam dalam ramuan jamu Kraton Asli kami. Terdapat beberapa sebab yang baik mengapa ini dilakukan yang disokong oleh kajian saintifik. Sebab yang digariskan di bawah akan memberi anda pemahaman yang baik tentang mengapa kedua-dua bahan ini harus digabungkan sebelum anda menelannya.

 1. Piperine Meningkatkan Penyerapan Curcumin sebanyak 2000%

Walaupun curcumin yang terdapat dalam kunyit mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang kuat, ia tidak dapat menyerap ke dalam aliran darah anda dengan baik. Badan anda akan mula mengeluarkannya secara berperingkat daripada sistem anda sebelum anda boleh mendapat manfaat penuh suplemen ini jika anda cuba menelannya sendiri.

Di sinilah lada hitam masuk. Ia mudah diserap oleh badan anda, dan ia menghasilkan penimbal yang menghalang badan anda daripada memecahkan kurkumin secepat ia. (1) Ia juga membantu badan anda menyerap lebih banyak kurkumin dan kunyit, dan kajian menunjukkan bahawa ia sebenarnya boleh meningkatkan tahap penyerapan sebanyak 2,000%. (2) Terdapat dua teori utama tentang cara ini berfungsi.

  • Piperine mempunyai sifat sedatif dan melegakan otot, dan ini meluas ke otot usus anda. (3) Kerana ia menyebabkan otot anda berehat, ia mula membenarkan molekul kurkumin yang lebih besar masuk ke dalam badan anda. Sebaik sahaja ia melepasi dinding usus, badan anda boleh mengambil masa yang lebih lama untuk menyerap nutrien.
  • Hati anda adalah organ yang bekerja keras untuk membersihkan badan anda daripada sebarang toksin atau sisa sisa daripada makanan yang anda makan atau pelbagai proses yang berlaku dalam badan anda. Malangnya, ia mungkin memulakan proses ini terlalu cepat dengan curcumin. Piperine memperlahankan proses ini, dan ia memberi badan anda lebih masa untuk menyerap curcumin. (4)

2. Gabungan Ini Menyaingi Ubat Anti-radang Farmaseutikal

Walaupun kedua-dua kunyit dan lada hitam mempunyai ciri-ciri yang berkuasa sendiri, menggabungkannya sebenarnya boleh meningkatkan sifat ini, jadi ia setanding dengan ubat anti-radang biasa. Ini membolehkan anda mendapat semua manfaat ubat tanpa perlu risau tentang kesan sampingan.

Piperin boleh mengurangkan jumlah kesakitan dan keradangan yang datang dengan arthritis. Walau bagaimanapun, curcumin yang terdapat dalam kunyit mempunyai ciri anti-radang yang kuat yang boleh menghalang arthritis daripada terbentuk di tempat pertama. (5) Jadi, apabila anda menggabungkan kedua-dua suplemen ini, anda berpotensi mendapat rawatan arthritis yang berkesan seperti ubat-ubatan di kaunter tradisional.

3. Gabungan Ini Menyediakan Satu Lagi Pilihan dalam Pertempuran Menentang Kanser

Menggabungkan kunyit dan lada hitam mempunyai beberapa sifat anti-kanser. Kajian menunjukkan bahawa gabungan ini mengganggu proses pembaharuan diri dan pertumbuhan sel-sel kanser payudara. (6) Selain itu, curcumin dan piperine berfungsi untuk membunuh sel-sel kanser untuk pelbagai jenis kanser termasuk kolorektal, payudara, prostat, pankreas dan leukemia. (7)

Kajian lain menunjukkan bahawa menggabungkan ekstrak kunyit dan lada hitam boleh membantu melindungi tisu dan sel yang sihat anda daripada kerosakan akibat radiasi dan rawatan kanser yang lain. (8) Seterusnya, ini boleh mengurangkan masa penyembuhan anda dan risiko komplikasi.

4. Gabungan Menyaingi Farmaseutikal Diabetik

Pada tahun 2009, Komunikasi Penyelidikan Biokimia dan Biofizik menerbitkan satu kajian yang mendapati bahawa curcumin boleh sehingga 400 kali lebih kuat daripada metformin ubat diabetes terkemuka apabila ia datang untuk mengaktifkan enzim AMPK. (9) Penyelidikan lain menunjukkan bahawa apabila anda menggabungkan ekstrak kunyit dan lada hitam, ia berfungsi seiring sebagai agen antiglikasi. (10) Ini bermakna gabungan kedua-dua suplemen ini boleh membantu anda meningkatkan kawalan glukosa keseluruhan anda.

5. Menggabungkan Kunyit dan Lada Hitam Menggalakkan Kesihatan Hati

Hati anda memainkan peranan penting dalam badan anda. (11) Ia membantu menapis semua toksin, dan ia merangsang sel anda untuk menghasilkan lebih banyak enzim. Kunyit adalah suplemen yang sangat baik untuk detoksifikasi hati. Ia meningkatkan keseluruhan pengeluaran hempedu dan menurunkan paras kolesterol supaya hati anda boleh berfungsi pada fungsi puncak. (12)

Piperine meningkatkan tahap penyerapan nutrien dalam badan anda, dan ini termasuk hati anda. Apabila anda menggabungkan kedua-duanya, ia membantu kunyit meningkatkan tahap penyerapan glutation sambil melindungi hati daripada kerosakan toksin. (13) Glutathione menambah satu lagi lapisan perlindungan kerana ia melindungi hati anda pada tahap selular.

Nisbah Terbaik Kunyit kepada Lada Hitam

Lada hitam adalah apa yang mengaktifkan kunyit, tetapi terdapat banyak maklumat bercanggah yang tersedia tentang nisbah terbaik kunyit kepada lada hitam. Ia sangat bergantung pada motivasi anda untuk mengambil makanan tambahan itu pada mulanya. Walau bagaimanapun, peraturan yang baik biasanya 1/4 daripada satu sudu teh lada hitam yang baru dikisar kepada 1 sudu teh serbuk kunyit. Ini menghasilkan kira-kira 1:4 untuk nisbah. Nisbah ini akan berbeza-beza bergantung pada kesegaran bahan-bahan anda dan untuk tujuan apa anda ingin menggunakannya. Walau bagaimanapun, nisbah 1:4 ialah titik permulaan dan garis dasar yang baik.

Nisbah Terbaik Curcumin kepada Piperine

Nisbah ini lebih kompleks sedikit kerana hanya peratusan tertentu kunyit dan lada hitam mengandungi curcumin dan piperine. Untuk menambah kerumitan, nisbahnya berbeza dari rempah ke rempah dan faedah yang anda cuba dapatkan daripadanya.

Sebagai contoh, kandungan curcumin purata dalam kunyit berjulat antara 4% dan 7%, dan kandungan piperine dalam lada hitam berjulat antara 2% dan 7%. (14) (15) Walau bagaimanapun, nisbah garis dasar yang baik bagi kurkumin kepada piperin ialah 100:1. Ini berkesan kepada sekitar 1.5 sudu teh serbuk lada hitam hingga separuh daripada secawan kunyit. Anda mungkin mahu bermula dengan lebih kecil dan meningkatkan dos yang lebih besar.

Pemikiran Akhir tentang Kunyit dan Lada Hitam

Sekarang, anda sepatutnya mempunyai pemahaman yang baik tentang kunyit dan lada hitam. Gambaran keseluruhan kami tentang kandungannya dan bahan aktif pentingnya bersama dengan faedah yang disokong sains kami seharusnya memberi anda semua pengetahuan yang anda perlukan untuk memutuskan sama ada suplemen ini adalah pilihan yang baik untuk gaya hidup anda.

 Ekstrak kandungan: asalnya diterbitkan oleh “blog mammoth bahagia” pada 15 September 2018 dan dikemas kini pada 13 Mei 2022 (https://happymammoth.com/blogs/happy-blog/turmeric-and-black-pepper)

Pasukan sokongan pelanggan kami bersedia untuk menjawab soalan anda. Tanya kami apa sahaja!