Definisi Perubatan

Wawasan yang Patut Diketahui

Tulisan perubatan yang tidak terkira banyaknya telah diterbitkan dalam pelbagai jurnal perubatan di seluruh dunia mengenai keberkesanan bahan-bahan ini sebagai penggalak imun, anti-radang, anti-oksidan, anti-kanser dan faedah perubatan lain. Berikut adalah beberapa pandangan yang menonjol.

Anti-Radang

Keradangan adalah tindak balas dalaman dari badan, yang memberikan tindak balas segera selepas kecederaan untuk membaiki dan menjana semula tisu hidup. Apabila anda mengalami keradangan kronik, tindak balas keradangan badan anda akhirnya boleh mula merosakkan sel, tisu dan organ yang sihat. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kerosakan DNA, kematian tisu, dan parut dalaman. Semua ini dikaitkan dengan perkembangan beberapa penyakit, termasuk kanser.

Anti-radang adalah sifat bahan yang menyekat bahan-bahan lain tertentu dalam badan yang menyebabkan keradangan, sakit dan bengkak. Pakar kesihatan mengesyorkan bahawa diet yang kaya dengan anti-oksida serta kekal terhidrat dengan air yang mencukupi adalah cara terbaik untuk mengurangkan keradangan dalam badan. Air disyorkan secara khusus kerana ia boleh membuang toksin dan perengsa lain keluar dari badan.   

Pemakanan diet anti-radang termasuk:
1. Makanan berasaskan tumbuhan
2. Makanan dengan antioksidan yang tinggi
3. Omega-3s
4. Kurangkan pengambilan daging merah

Bahan utama kami, Kunyit (Curcuma Longa) mempunyai komponen aktif yang dipanggil curcumin, yang memberikan rempah warna kuning. Curcumin mempunyai sifat anti-radang, menjadikannya rawatan yang berpotensi untuk beberapa keadaan kesihatan, termasuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kemudahan pergerakan pada penghidap osteoarthritis.

Halia Merah sebagai bahan kedua terpenting kami, mengandungi banyak sebatian fenolik seperti gingerol, shogaol dan paradol yang bersifat antioksidan, anti-radang, anti-tumor dan antibakteria. Kajian menunjukkan bahawa ia juga membantu meredakan keradangan teruk yang berkaitan dengan arthritis rheumatoid.

Madu digunakan dalam ramuan kami sebagai pemanis semulajadi, tetapi juga agen anti-radang, antioksidan dan antibakteria. Orang ramai biasanya menggunakan madu secara lisan untuk merawat batuk dan secara topikal untuk merawat luka terbakar dan menggalakkan penyembuhan luka.

Antioksidan

Bahan yang bertindak terhadap oksidan dipanggil antioksidan. Antioksidan dengan itu meminimumkan kerosakan yang disebabkan oleh oksidan. Antioksidan melindungi sel kita daripada radikal bebas, yang memainkan peranan dalam penyakit kardio vaskular, kanser dan katarak. Radikal bebas ialah molekul yang dihasilkan apabila badan anda memecahkan makanan atau apabila anda terdedah kepada asap tembakau atau radiasi.

Antioksidan diketahui dapat melambatkan kesan penuaan. Glutathione adalah yang paling berkuasa dan penting antara antioksidan yang dihasilkan oleh badan kita. Ia adalah gabungan tiga asid amino yang menangani penuaan melalui usus dan sistem peredaran darah.

Antioksidan mempunyai keupayaan untuk menentang tindakan oksidan dengan mengais spesies oksigen reaktif (ROS) dan dengan menghalang enzim penjana oksidan. Pengeluaran ROS yang berlebihan dan kekurangan sistem antioksidan memainkan peranan utama dalam kejadian, perkembangan dan keterukan COVID-19.

Antioksidan kebanyakannya ditemui dalam makanan tumbuhan yang kaya dengan Vitamin C, Vitamin E dan β – Karoten. Ia adalah molekul semulajadi yang membantu meneutralkan radikal bebas berbahaya dalam badan kita. Diet tinggi antioksidan boleh mengurangkan risiko banyak penyakit (termasuk penyakit jantung dan kanser tertentu). Antioksidan menghilangkan radikal bebas daripada sel-sel badan dan menghalang atau mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh pengoksidaan. 

Kesan perlindungan antioksidan terus dikaji di seluruh dunia.

 

Anti-Penuaan

Menurut teori Imunologi, penuaan disebabkan oleh perubahan dalam hormon, yang dihasilkan oleh sistem endokrin. Penurunan tindak balas imun mengakibatkan penyakit dan penuaan.

Terdapat dua kumpulan utama agen yang boleh digunakan sebagai komponen anti-penuaan, antioksidan dan pengawal selia sel. Antioksidan, seperti vitamin, polifenol dan flavonoid, mengurangkan degradasi kolagen dengan mengurangkan kepekatan FR dalam tisu.

Curcumin yang merupakan sebatian aktif utama dalam kunyit (curcuma longa) telah terbukti mempunyai sifat perlindungan selular yang kuat, yang dikaitkan dengan kesan antioksidan yang kuat. Proses yang dipanggil penuaan selular berlaku apabila sel berhenti membahagi. Apabila usia meningkat, sel senescent terkumpul, yang dipercayai mempercepatkan penuaan dan perkembangan penyakit. Penyelidikan menunjukkan bahawa curcumin mengaktifkan protein tertentu yang membantu melambatkan penuaan selular dan menggalakkan umur panjang. Selain itu, kajian haiwan menunjukkan bahawa curcumin memerangi kerosakan selular dan meningkatkan jangka hayat dengan ketara. Kompaun ini telah ditunjukkan untuk menangguhkan penyakit berkaitan usia dan mengurangkan gejala berkaitan usia seperti. Ini mungkin sebab pengambilan kunyit/curcuma dikaitkan dengan pengurangan risiko penurunan kognitif berkaitan usia pada manusia.

Kunyit/curcuma juga mempunyai lebih 34 minyak pati yang berbeza dalam komposisinya. Minyak pati ini membantu meningkatkan anti-penuaan kunyit bersama-sama dengan sifat anti-radangnya. Ia termasuk turmerone, atlantone, zingiberene dan germacrone. Minyak ini meningkatkan manfaat semula jadi kunyit, dan juga boleh menjadikannya agen yang lebih berkuasa untuk melawan keradangan dan penyakit.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, kunyit telah menunjukkan untuk mencegah kerosakan DNA dan membantu pembaikan DNA. Oleh itu, kunyit/curcuma memang bagus untuk mencegah penyakit dan melambatkan proses penuaan. Kajian lain juga mencadangkan bahawa juzuk semulajadi kunyit/curcuma - terutamanya curcumin mempunyai aktiviti antioksidan yang sangat kuat, dan secara langsung mengurangkan penuaan kulit dengan menghalang kehilangan lembapan dan melindungi daripada kedutan.

Salah satu faedah terbesar mengambil kesempatan daripada rawatan anti-penuaan adalah meningkatkan keyakinan diri. Apabila seseorang kelihatan baik, mereka berasa baik. Mengekalkan penampilan yang segar dan menarik boleh membantu seseorang menjalani kehidupan dengan sepenuhnya.

 

Anti-koagulan

Antikoagulan adalah istilah perubatan yang digunakan untuk menerangkan bahan yang mempunyai sifat penipisan darah. Curcumin adalah bahan aktif dalam kunyit (curcuma longa) yang mempunyai sifat anti-radang dan penipisan darah atau antikoagulan. Data Penyelidikan Perubatan menunjukkan bahawa curcumin berjaya memanjangkan aPTT dan PT, sangat berkait rapat dengan kebanyakan penipisan darah hari ini. Curcumin juga menghalang penjanaan trombin dan FXa dengan ketara. Oleh itu, penemuan ini mencadangkan kunyit mempunyai aktiviti antikoagulan semula jadi.  

Halia Merah adalah satu lagi rempah anti-radang yang boleh menghentikan pembekuan darah. Ia mengandungi asid semula jadi yang dipanggil salisilat. Aspirin (asid acetylsalicylic) ialah terbitan sintetik salisilat dan penipisan darah yang kuat.  

Kedua-dua kunyit/curcuma dan Halia Merah digunakan sebagai bahan utama Jamu Kraton Asli, membekalkan agen penipisan darah semulajadi kepada badan kita. Justeru, Jamu Kraton Asli menyediakan penawar segera bagi wanita yang mengalami gangguan haid. Bagi tuan-tuan, Jamu Kraton Asli akan menjadikan mereka bertenaga, berasa segar, dan merangsang kejantanan.

Anti-Kanser

Kebanyakan bahan yang digunakan dalam Jamu Kraton Asli telah dibuktikan oleh pelbagai kajian perubatan mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, antiandrogenik, dan antikanser. Ini termasuk bahan utama kunyit (curcuma longa), halia merah, dan lada hitam serta bahan sokongannya seperti asam jawa, madu, dan mangga.  

Kajian menunjukkan bahawa curcumin dalam kunyit/curcuma boleh menghalang sel kanser daripada membiak, membunuh sel kanser, dan melambatkan pertumbuhan tumor. Curcumin telah menunjukkan kesan antikanser yang besar terhadap beberapa jenis kanser, termasuk kanser prostat, kanser payudara, kanser kolorektal, kanser pankreas, dan kanser kepala dan leher dalam kedua-dua in vitro dan in vivo. 

Halia merah mengandungi banyak halia dan zingeron yang boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser. Kajian perubatan menunjukkan bahawa penggunaan jangka panjang halia merah boleh membantu mencegah kanser berdasarkan aktiviti antioksidan dan antikanser yang dipamerkan.

Lada hitam pula mengandungi piperine anti-oksidan. Satu kajian yang dijalankan di institut kanser Michigan menyimpulkan bahawa lada hitam bersama kunyit boleh menghalang pertumbuhan sel stem kanser dalam tumor payudara. Piperine juga mengubah homeostasis redoks dalam cara khusus sel dan tisu untuk melambatkan perkembangan kanser dan menghalang pembaharuan diri sel stem kanser (CSC).

Penggalak Imun

Sistem Imun ialah rangkaian kompleks sel, tisu, organ, dan bahan yang dihasilkannya yang membantu tubuh melawan jangkitan dan penyakit lain. Sistem imun termasuk sel darah putih dan organ dan tisu sistem limfa, seperti timus, limpa, tonsil, nodus limfa, saluran limfa, dan sumsum tulang.  

Kajian perubatan mendapati bahawa suplemen antioksidan boleh meningkatkan tindak balas imun tertentu dengan ketara. Khususnya, suplemen dengan vitamin C, E, dan A atau beta-karotena meningkatkan pengaktifan sel yang terlibat dalam imuniti tumor.  

Lada hitam adalah gudang vitamin C, yang merupakan nutrien terbaik yang meningkatkan imuniti yang digunakan dalam banyak ubat moden. Vitamin A adalah satu lagi bahan penting yang memberikan lada hitam sifat perubatan yang kuat. Kedua-dua vitamin ini diketahui dapat menguatkan sistem imun. Lada hitam juga membantu dalam penyerapan nutrien dan menyingkirkan toksin dengan berkesan dari badan. Sebatian aktif dalam lada hitam terutamanya piperine mempunyai peranan dalam meningkatkan sel darah putih, yang digunakan oleh badan anda untuk melawan bakteria dan virus yang menyerang.  

Halia Merah terkenal dengan kesan anti-radang dan antioksidan yang kuat, oleh itu penggalak yang baik untuk sistem imun. Ia mempunyai komponen aktif yang dipanggil Gingerol, yang menjadikannya penggalak imuniti yang sempurna.  

 

Pengurangan berat

Penurunan berat badan berlaku apabila anda membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan. Dalam erti kata lain, anda boleh mencapai penurunan berat badan dengan kurang makan atau melakukan lebih banyak senaman atau kedua-duanya. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan dan minuman tertentu yang kaya dengan antioksidan boleh meningkatkan kadar metabolisme anda, sekali gus membakar lemak dan menghasilkan kawalan yang lebih baik terhadap pengurusan berat badan anda. Jamu Kraton Asli terdiri daripada bahan-bahan yang padat dengan antioksidan terutamanya kunyit (curcuma longa), halia merah dan lada hitam. Sarat dengan piperine alkaloid, lada hitam meningkatkan metabolisme anda dan membakar kalori yang tidak diingini untuk mengurangkan lemak perut.  

Curcumin, sebatian dalam kunyit diketahui dapat menyekat penanda keradangan tertentu yang memainkan peranan dalam obesiti. Penanda ini biasanya dinaikkan pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti. Kajian haiwan menunjukkan bahawa sebatian ini boleh menggalakkan penurunan berat badan, mengurangkan pertumbuhan tisu lemak, menyekat berat badan kembali, dan meningkatkan kepekaan anda terhadap hormon insulin. Kajian semula 21 kajian di lebih 1,600 orang mengaitkan pengambilan kurkumin dengan pengurangan berat badan, BMI dan lilitan pinggang. Ia juga menyatakan peningkatan tahap adiponektin, hormon yang membantu mengawal metabolisme anda.

Halia Merah juga merangsang penghadaman, dan menyekat selera makan anda. Ciri-ciri ini menyebabkan sesetengah orang percaya bahawa halia boleh menggalakkan penurunan berat badan. Banyak literatur perubatan menunjukkan bahawa halia boleh berfungsi bersama-sama dengan diet dan senaman yang sihat untuk membantu anda mencapai berat badan yang sihat.

Akasia ialah serat larut air yang membendung keinginan dan ia boleh membantu anda berasa kenyang untuk jangka masa yang lebih lama. Ini mungkin menyebabkan penurunan berat badan dan paras kolesterol berkurangan.