Jamu Kraton Asli

Jamu Kraton Asli

Entropy Energy Sdn Bhd (Entropy), sebuah syarikat tempatan yang berpangkalan di Malaysia telah memulakan portfolio perniagaan yang menarik untuk menghidupkan semula minuman Jamu sebagai makanan tambahan harian kepada semua rakyat Malaysia. Jamu pada asasnya adalah minuman herba yang diperbuat daripada tumbuhan dan herba semulajadi untuk meningkatkan sistem imun badan kita. Walaupun ia kaya dengan antioksidan, minum Jamu mungkin mencabar kerana rasanya yang pelik dengan campuran pahit dan rasa yang tidak menggalakkan penggunaannya terutamanya untuk kanak-kanak kecil. 

Jamu Kraton Asli

Entropy baru-baru ini mengumumkan hasrat mereka untuk menghidupkan semula tradisi minum Jamu dengan mengubah resipi untuk memastikan rasa yang enak dan sesuai dengan orang dari pelbagai latar belakang, sambil mengekalkan manfaat pemakanannya. Produk pertama di bawah jenama Kraton akan dilancarkan pada akhir Jun 2022. Produk Jamu pertama ini akan dijenamakan sebagai Jamu Kraton Asli. Nama Kraton diambil dari sejarah kuno Jawa yang merujuk kepada The Queens palace. Di sinilah resipi Jamu terbaik dan paling rahsia disimpan dan hanya bertujuan untuk kegunaan diraja dan rakan-rakan bangsawan mereka. 

Entropi menjenamakan Kraton Jamu Asli sebagai "Ibu Jamu" atau juga dikenali sebagai "Asal-usul" yang mana variasi lain produk Jamu Kraton akan diperolehi. Sebagai contoh, pada awal tahun 2023, Entropi akan melancarkan Jamu khas yang dipanggil "Tombo Ati" yang bertujuan untuk pengurusan kolesterol. Tombo Ati ialah perkataan Jawa untuk Pembersih Jantung, yang terdiri daripada ramuan "Ibu Jamu (Asal Asal)" dan beberapa herba lain yang boleh membantu mengurangkan kolesterol dalam aliran darah dengan ketara.  

Jamu Kraton Asli ialah ramuan herba yang diadun khas yang terdiri daripada kunyit, halia merah, lada hitam, asam jawa, sinom, madu, mangga, madu sawit, serat akasia dan garam beryodium. Kunyit, Halia Merah, Tamarind, dan Lada Hitam adalah komponen utama yang bertanggungjawab untuk meningkatkan sistem imun kita kerana ia kaya dengan sebatian seperti curcumin, gingerol, dan piperine. Sebatian ini dikenali dalam dunia perubatan sebagai antioksidan yang berkesan kerana ia mempunyai ciri anti-radang, anti-kanser, anti-koagulan, dan penyembuhan luka.

Kraton Asli Royal Drink

Madu, mangga, sinom, madu sawit, dan garam beryodium digunakan untuk meneutralkan rasa dan kepahitan herba utama. Setiap herba perisa ini juga membawa pelbagai manfaat perubatan yang menjadi tambahan kepada herba utama. Acacia Fiber sebaliknya dikenali sebagai Water Soluble Fiber (WSF) yang bertindak sebagai penstabil semula jadi untuk ramuan keseluruhan sambil ia juga membantu dalam pengurusan berat badan dengan menekan selera makan. Serat akasia juga merupakan sumber semula jadi pra-biotik untuk sistem pencernaan kita dan ia menggalakkan pengurusan usus yang lebih baik. 

Sedikit yang diketahui tentang peranan garam beryodium di bahagian dunia ini kepada kesihatan harian kita. Entropi hanya menggunakan garam beryodium dalam resipi Jamu Kraton Asli atas sebab-sebabnya. Garam beryodium sangat penting kerana kelenjar tiroid kita bergantung pada iodin untuk meningkatkan pengeluaran hormon tiroid, seperti triiodothyronine dan thyroxine. Hormon ini penting untuk kesihatan kita, kerana ia mengawal tekanan darah, suhu badan, dan degupan jantung. Perkembangan tulang dan otak yang betul semasa mengandung dan bayi juga bergantung kepada hormon tiroid ini. Kekurangan iodin dalam diet juga boleh menyebabkan pembesaran kelenjar tiroid, keadaan yang dikenali sebagai goiter. 

Jamu Kraton Asli rasanya sedap sehingga anda hampir tidak mengenalinya sebagai minuman herba.  Rasanya lebih seperti jus tetapi padat dengan nutrien dan vitamin yang kuat. Entropi kini memperoleh permit KKM (Kementerian Kesihatan) untuk pengkategorian Kraton Asli di bawah Makanan dan Minuman. Untuk menanamkan keyakinan orang ramai terhadap keberkesanan nutriennya, Entropi mengambil inisiatif untuk menguji Kraton Asli oleh SIRIM (Institut Penyelidikan Standard dan Perindustrian Malaysia) untuk mengesahkan kandungannya sebagai selamat dan mengandungi antioksidan, anti-radang, anti-penuaan, anti -koagulan, dan lain-lain. Keputusan ujian ini akan dikongsi dalam laman web ini untuk rujukan umum.

Jom nantikan pelancaran Jamu Kraton Asli menjelang Jun 2022 dan kongsi pengalaman dalam pengambilan Minuman Diraja ini. 

Pasukan sokongan pelanggan kami bersedia untuk menjawab soalan anda. Tanya kami apa sahaja!