Minum Jamu – Budaya yang Dilupakan

Drinking Jamu – The Forgotten Culture

Mak Saya Minum Jamu

Kira-kira lima puluh tahun yang lalu, saya masih ingat ibu saya sedang bersalin melahirkan anak ketiga di rumah. Dia kesakitan dan berpeluh dan meminta jiran wanita kami memberikan "obat" kepadanya yang disediakan oleh bidan tempatan (iaitu, bidan) yang merupakan seorang wanita yang sangat tua. Rupa-rupanya ia adalah ramuan herba yang disediakan untuk wanita bersalin oleh bidan.

Saya tidak pasti untuk tujuan apa, tetapi tidak lama selepas itu ibu saya selamat melahirkan adik kedua saya. Selepas bersalin, terdapat senarai pantang larang untuk tempoh 40 hari termasuk minum minuman herba setiap hari siang dan malam. Ia juga termasuk urutan selepas bersalin yang termasuk menggulung batu panas di perutnya dan diikuti dengan meminum minuman herba.

Hanya beberapa tahun kemudian baru saya faham bahawa ibu saya mengambil pelbagai JAMU pada peringkat kehamilan, bersalin dan selepas bersalin yang berbeza. Dan urutan batu panas menggunakan batu bulat besar yang kini dikenali sebagai "bertunku" dalam bahasa Melayu kita.

Baiklah, perbincangan kontekstual saya di sini hari ini adalah tentang pengambilan JAMU yang diamalkan secara meluas dalam budaya Malaysia kita dahulu, tetapi entah bagaimana dilupakan dan perlahan-lahan hilang dalam kehidupan seharian kita.  

Presiden Indonesia Joko Widodo (JOKOWI) sedang mempromosikan minum JAMU

Bagaimana Saya Mula Minum Jamu

Secara peribadi, saya tidak pernah mengambil Jamu dalam hidup saya sehingga kira-kira 20 tahun yang lalu semasa perjalanan perniagaan saya ke Jakarta di mana saya ditawarkan secawan "jahe" panas selepas sesi urut. Serta-merta saya burb dan memandang tukang urut saya.

Dia menjelaskan bahawa ia adalah JAMU yang diperbuat daripada Halia Merah dan dicampur dengan Gula Aren (Gula Kelapa), bertujuan untuk membuang "angin" (udara) dari badan anda dan agen detoksifikasi semula jadi. Rasanya cukup enak dan saya berasa segar.

Rupa-rupanya minum JAMU adalah budaya di Indonesia di mana orang ramai minum JAMU setiap hari untuk detoksifikasi dan meningkatkan sistem imun badan mereka. Dalam sesetengah keluarga, "jahe" dihidangkan setiap pagi untuk kanak-kanak dan orang dewasa sebelum pergi ke sekolah atau bekerja.

Secara ringkasnya, JAMU digunakan secara meluas di Indonesia untuk pemeliharaan kesihatan bagi mencegah penyakit. 

Sebaliknya, JAMU di Malaysia digunakan untuk menangani masalah kesihatan seperti lesu, sembelit, gangguan haid, kencing manis dan lain-lain. Isteri saya (berasal dari Jawa), misalnya akan merebus ramuan kunyit, halia merah, asam jawa, dan gula aren setiap kali dia datang haid tidak teratur.

Selepas makan, masalah itu hilang serta-merta, dan dia akan berhenti mengambil dan berkongsi sisa dengan rakan dan jiran. Inilah yang saya maksudkan dengan meminum JAMU sebagai penawar kepada masalah kesihatan anda.

Saya tidak pernah mencuba mana-mana JAMU buatan rumah beliau kerana saya tidak pasti keberkesanannya. Tambahan pula, seperti kebanyakan rakyat Malaysia yang lain, saya lebih suka mencari ubat perubatan di farmasi kerana produk yang dijual di kedai ubat dikawal dengan baik oleh Kementerian Kesihatan.

Sehinggalah wabak Covid-19 membuka mata saya tentang keajaiban minum JAMU. Saya menonton di TV dan juga media sosial bahawa Presiden Indonesia sendiri, Encik Jokowi berkali-kali mengingatkan warga Indonesia agar sentiasa sihat dengan mengamalkan JAMU dan melawan virus secara semulajadi (sambil menunggu vaksin yang masih belum dibuat. tersedia untuk 270+ juta penduduk!).

Bukan sahaja beliau, malah oleh menteri-menteri lain, ketua-ketua wilayah, guru-guru dan juga doktor-doktor yang menggalakkan sesama warga Indonesia untuk meningkatkan sistem imun dengan mengamalkan JAMU.  

drinking-jamu-ambassador
Poster yang dikeluarkan oleh Pemerintah Indonesia yang menggambarkan Presiden sebagai Duta JAMU

Walaupun kadar vaksinasi rendah dan cabaran dalam membuat rakyatnya mematuhi SOP, Indonesia berjaya mengekalkan kadar jangkitan Covid-19 mereka jauh lebih rendah daripada Malaysia (berbanding saiz populasi) serta kadar kematian yang lebih rendah. 

Kita mungkin berhujah mengenai ketelusan pelaporan kes Covid-19 di Indonesia, tetapi hakikatnya Indonesia berjaya berdiri tegak selepas pemulihan pandemik tanpa melihat jutaan mayat bertimbun di jalanan di bandarnya.

Ini adalah satu keajaiban bagaimana Indonesia berjaya menarik diri daripada wabak itu dengan lebih baik daripada apa yang kita jangkakan kerana kekurangannya. Kagum dengan minuman herba ajaib ini, kami telah memulakan projek untuk menghidupkan semula minuman jamu di Malaysia sebagai budaya dan bukannya ubat.

Penyelidikan kami menemui beberapa isu utama tentang mengapa minuman Jamu tidak popular dalam masyarakat Malaysia kita. Sebab utamanya ialah kekurangan pengetahuan tentang kandungannya dengan kebimbangan bahawa ramuan itu mungkin mengandungi bahan berbahaya yang boleh membahayakan kesihatan dan kehidupan kita. 

Secara khusus, ramai responden bimbang tentang kesan pada buah pinggang kita yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Dan sebilangan besar responden juga tidak menyukai rasa yang biasanya pahit dengan rasa yang melampau.

Di Entropy, kami telah meneliti resipi Jamu dan mengubah kandungannya untuk memastikan rasanya sedap. Barisan produk pertama kami, Jamu Kraton Asli, terdiri daripada semua ramuan berasaskan herba tanpa menggunakan sebarang bahan pengawet, pewarna atau perasa. 

Kepahitan dan kepahitan herba jauh berkurangan dengan pengenalan sinom, jus asam jawa, madu sawit, madu dan jus mangga. Rasanya sangat enak dan menyegarkan terutamanya apabila ia sejuk. 

Memandangkan Jamu Kraton Asli adalah ramuan berasaskan tumbuhan, ia dikelaskan di bawah Makanan dan Minuman oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia). Oleh itu, ia boleh diambil tanpa kuantiti terkawal dan boleh dimakan seperti jus lain.

Kredibiliti Jamu ini sebagai Immune Booster dengan sifat antioksidan, anti-radang, anti-kanser, anti-koagulan dan lain-lain diperakui oleh SIRIM yang menjalankan ujian kimia ke atas sampelnya. 

Keputusan ujian SIRIM diterbitkan di laman web kami untuk rujukan silang. Kami menantikan perjalanan menghidupkan semula Minum Jamu Sebagai Budaya di Malaysia untuk generasi semasa dan akan datang.