Kenali Kami LEBIH BAIK

Mengenai Kraton

Kami berusaha untuk hidup dengan belas kasihan, kebaikan dan empati

JAMU adalah minuman herba warisan yang diminum oleh orang Jawa selama lebih dari 1,300 tahun sejak zaman awal Kerajaan Mataram Jawa sebagai makanan tambahan harian untuk lelaki dan wanita dari semua peringkat umur. Secara tradisinya, JAMU telah digunakan untuk detoksifikasi badan, peremajaan dan merawat pelbagai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol, penyakit jantung, obesiti, gangguan seksual, ketidaksuburan, sakit senggugut, gangguan haid dan lain-lain lagi. Perkataan JAMU itu sendiri berasal daripada perkataan Jawa dan ngramu (bahan campuran) yang mana ia menjadi nama generik yang popular bagi mana-mana minuman herba dalam masyarakat Jawa.  

KRATON sebaliknya merujuk kepada kediaman Ratu di Istana Diraja. Di sinilah Permaisuri Jawa tercantik, puteri dan wanita bangsawan bertemu dan bersalaman turun temurun sejak zaman Majapahit. Terdapat banyak warisan produk kecantikan dan pelangsingan yang berasal dari KRATON, yang juga termasuk taman air Taman Sari yang menempatkan SPA mewah untuk puteri Diraja dan rakan-rakan bangsawan mereka.

Visi kami

Menjadi visi kami untuk menghidupkan semula legasi JAMU bagi memastikan warisan minuman herba yang berharga ini terpelihara dengan baik dan terus diminum oleh generasi akan datang. Walau bagaimanapun, terdapat cabaran untuk menghasilkan resipi JAMU yang standard. JAMU secara amnya dimakan oleh seluruh masyarakat Jawa pada umumnya, yang mana resipinya berbeza-beza mengikut individu bergantung kepada keperluan dan pengalaman mereka. Jenis dan kuantiti bahan diperoleh daripada pengalaman tradisional yang berkaitan dengan setiap komuniti. Oleh itu, penyeragaman bahan JAMU adalah hampir mustahil. 

Objektif Kami

Objektif kami adalah untuk mencontohi amalan terbaik KRATON dengan menghasilkan resipi JAMU piawai yang memenuhi keperluan paling ketat yang dikenakan oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) dan SIRIM (Standard dan Perindustrian Institut Penyelidikan Malaysia) . Resipi JAMU kami adalah unik kerana kami memberi tumpuan untuk mengurangkan rasa pahit herba yang tidak menggalakkan pengambilan. Komposisi utama bahan utama kami seperti curcuma longa (kunyit), halia merah, lada hitam, asam jawa dan madu hendaklah diseragamkan sepanjang penciptaan variasi Jamu yang lain. Ramuan herba piawai ini diberi nama jolokan sebagai "Minuman Diraja" dan produk pertama dan terkemuka akan dipanggil "Kraton Asli" atau dalam bahasa Inggeris "Kraton The Origin". 

JADILAH SEBAHAGIAN DARI KAMI

Jadilah Kami
Pengedar & Ejen

Kami sedang giat mencari pengedar dan ejen untuk membantu berkongsi kebaikan produk sihat kami di seluruh Malaysia, Brunei, Singapura, Jepun, Korea Selatan, Eropah, UK dan Amerika Syarikat.

Pasukan sokongan pelanggan kami bersedia untuk menjawab soalan anda. Tanya kami apa sahaja!